Navigácia

  • ÚČELOVÉ CVIČENIE, CVIČENIE V PRÍRODE

  • SPIEVAJŽE, SI SPIEVAJ!

    Koncert bol zameraný na prezentáciu ľudových hudobných nástrojov od najjednoduchších píšťaliek cez fujaru, až po gajdy a husle. Nástroje sme počuli v ľudových piesňach z rôznych kútov Slovenska. Pri tónoch  koncovky, zazneli trávnice z Terchovej, fujara a píšťala nás preniesli na Podpolianske salaše, gajdy a husle zasa predviedli tanečné piesne, ktoré boli súčasťou ľudových zábav. Žiaci si zaspievali, zahrali a naučili sa tancovať pravý zbojnícky odzemok. Mgr. Zuzana Sihlovcová

  • PLAVECKÝ VÝCVIK

  • ŠKOLSKÝ VÝLET TOPOĽČIANKY, ZUBRIA ZVERNICA

  • ŠKOLSKÝ VÝLET ILAVA, TRENČÍN, SKALKA

  • DEŇ ZEME

    Všetko sa začalo krátkym filmom. Jeho hlavnou hrdinkou bola hlavátka podunajská - Kráľovná Karpát. Informácie, ktoré zazneli sa týkali rieky Orava, jej okolia, úhlavného nepriateľa i záchrancu. Oboje zastupoval človek. Po skončení dokumentu nám oznámili zloženie tímov a miesta nasledujúcich aktivít. Prebiehali pod dozorom učiteľov, pričom každý si vzal na starosť jednu. Členovia tímov si zvolili kapitána a meno. Mohlo sa začať. Od praktických úloh ako triedenie odpadu až po teoretický vedomostný kvíz. Práve naň sme využili informácie z filmu. Rôznorodosť aktivít podporovala spoločnú prácu. Každý v skupine si zastal svoje miesto. Aj napriek výraznej podpore učiteľov sa všetkým nepodarilo vyriešiť najťažšiu úlohu. Bolo ňou dešifrovanie súradníc. Ukazovali na konkrétne miesto, a to Oravský hrad - strážnu vežu nad riekou Orava. Na vyhodnotenie tohto dňa sme si museli istú dobu počkať, aby sa spolu s tým ocenila aj snaha olympionikov vo vedomostných olympiádach. Skončilo to až prekvapivo tesne, s polbodovými rozdielmi. Výherný tím nezastavila na ceste k víťazstvu ani absencia najstaršieho člena. Pre niektorých Deň Zeme zrejme predstavoval len možnosť, ako sa vyhnúť učeniu. Pre ostatných to bola príležitosť sa niečo naučiť a zabaviť sa. Žiaci II. stupňa

  • DEŇ NARCISOV

  • ZOBER VRECIA NA PRECHÁDZKU!

    Deň Zeme, ktorý oslavujeme každoročne 22. apríla je príležitosťou na oslavu našej planéty a životného prostredia. Je to deň, kedy sme sa mohli rozprávať s našimi škôlkarmi o tom, ako môžeme našu planétu zachrániť. Dňa 24.04. 2023 učiteľky MŠ zorganizovali aktivitu na zvýšenie povedomia ochrany prírody a našej planéty. Deti absolvovali dvojhodinovú prechádzku v okolí obce, kde spoločne vyzbierali až dve plné vrecia odpadu. Detičky sa tešili, že tento deň bol iný ako tie bežné a zároveň sa veľa naučili. Bol to vydarený a poučný deň pre všetkých. Ďakujeme! p.učiteľky MŠ

  • PRIJÍMANIE NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE

    Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa od troch rokov veku. Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta 2023, je predprimárne vzdelávanie povinné.

    Termín prijímania:

    Žiadosti rodiča (matka, otec), inej fyzickej osoby než rodiča, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, alebo zástupcu zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, neodkladné opatrenie alebo výchovné opatrenie na základe rozhodnutia súdu (ďalej len „zákonný zástupca“) o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materskej školy (ďalej len „žiadosť“) na školský rok 2023/2024 sa budú podávať v čase

    od 2. mája do 15. mája 2023.

    Podávanie žiadostí:

    Rodič môže podať žiadosť:

    - osobne

    - elektronickou prihláškou zverejnenou na webovom sídle ZŠ Lutiše (prihláška musí obsahovať podpisy oboch rodičov a potvrdenie od lekára, preto je potrebné si ju vytlačiť, podpísať zákonnými zástupcami, potvrdiť od lekára, doručiť do školy – osobne, oskenovanú mailom, poštou).

    Dieťa, ktoré navštevuje materskú školu a do 31. augusta 2023 (vrátane) dosiahne päť rokov veku, sa bez povinnosti opätovne žiadať o prijatie do materskej školy automaticky od 1. septembra 2023 stáva dieťaťom plniacim povinné predprimárne vzdelávanie. Ak sa ale rodič dieťaťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, rozhodne, že jeho dieťa bude plniť povinné predprimárne vzdelávanie v inej materskej škole, ako je tá, ktorú navštevuje pred začiatkom povinného predprimárneho vzdelávania, o prijatie dieťaťa do novej materskej školy musí požiadať a k žiadosti musí priložiť potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní.

    V prípade, že týmto dieťaťom je dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ďalej len „ŠVVP“), priloží rodič k žiadosti aj vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

    PODMIENKY PRIJÍMANIA DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

    Do materskej školy sa prijímajú deti na predprimárne vzdelávanie podľa všeobecne platných podmienok vyplývajúcich zo zákona NR SR č. 209/2019, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

    1. Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné  a ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31.augusta 2023.
    2. Na predprimárne vzdelávanie sa prijímajú deti od troch rokov veku.
    3. Do materskej školy sa prijímajú deti na predprimárne vzdelávanie aj v priebehu školského roka, v prípade voľnej kapacity po zápise.
    4. Na zápis je potrebné predložiť kompletne vyplnenú a podpísanú Žiadosť zákonného zástupcu o prijatie dieťaťa do MŠ spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára pre deti a dorast.                                                             

     

    OSTATNÉ PODMIENKY PRIJÍMANIA PRE ŠK. ROK 2023/2024

     

    V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov/rodičov o prijatie detí do materskej školy sa v šk. roku 2023/2024 uprednostnia pri prijímaní:  

    1. deti, ktoré dosiahli 5 rokov veku do 31.08.2023 (povinné predprimárne vzdelávanie) a ktoré pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania, 

    2. deti s trvalým pobytom v obci Lutiše,

    3. deti zamestnancov školy,

    1. ostatné, v závislosti od voľnej kapacity, podľa veku:

     

    • deti, ktoré dovŕšia vek 5 rokov,
    • deti, ktoré dovŕšia vek 4 roky,
    • deti, ktoré dovŕšia vek 3 roky.

     

    Materská škola poskytuje výchovu a vzdelávanie pre deti od 3 do 6 rokov. Mladšie deti a deti z okolitých obcí môže prijať len vtedy, ak to dovoľuje kapacita materskej školy, v súlade s prevádzkovým poriadkom materskej školy a zákonom stanovenými maximálnym počtom detí  v triede.

     

    Povinné predprimárne vzdelávanie dieťaťa, ktoré nedovŕši päť rokov veku:

    Ak rodič požiada, aby bolo na povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo piaty rok veku do 31. augusta 2023, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. O to, aby bolo na povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo piaty rok veku do 31. augusta 2023 je rodič povinný požiadať najneskôr 31. augusta 2023.

    Deti pokračujúce v plnení povinného predprimárneho vzdelávania:

    Povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole trvá jeden školský rok.

    Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahne školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe:

    - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

    - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast

    - informovaného súhlasu zákonného zástupcu (podpísaného oboma zákonnými zástupcami).

    Rozhodnutie o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania riaditeľ materskej školy vydá bezodkladne po predložení písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast  a informovaného súhlasu zákonného zástupcu.

    Rozhodnutie riaditeľa materskej školy:

    Riaditeľ  vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie od 1. septembra 2023 najneskôr do 30. júna 2023.

     

  • DEŇ VODY

    Svetový deň vody bol 22. marca.  Druháci a štvrtáci mali  biele a modré oblečenie. Aj na tvár sme si nakreslili modré kvapky. Vyrobili sme si náramky s obrázkom kvapky. Zhotovili sme nástenku s heslom: ,,Voda nie je samozrejmosť, musíme ňou šetriť!” Hrali sme hru s QR kódmi. Bola to zábava. Prváci pomohli v bludisku nájsť kvapke cestu do pohára. Skladali puzzle. Spolu s tretiakmi sledovali v náučnom videu putovanie kvapky - kolobeh vody. V pracovnom liste a interaktívnom cvičení sme si overili čo sme si zapamätali. Už poznáme skupenstvá vody. Pozorovali sme ako sa sneh mení na kvapalinu. Spolu s prvákmi sme hovorili kde všade sa využíva voda. Zistili sme, že voda je pre človeka, zvieratá a rastliny veľmi potrebná. Využíva sa na pitie, umývanie, upratovanie, polievanie, šport, ale aj na hasenie požiaru. Spomenuli sme aj záplavy. Vtedy môže byť voda pre človeka nebezpečná.  Na záver nám pani učiteľka pustila pesničky o vode. žiačky 3. a 4.ročníka Rebeka Laceková, Natália Kafúnová, Soňa Paučinová
     

  • MEDZINÁRODNÝ DEŇ FLORBALU

    "S florbalkami opäť do školy! V stredu 12.04. oslavujeme na Slovensku ďalší skvelý Medzinárodný deň florbalu - aj tentoraz unikátnym spôsobom. Všetci chlapci a dievčatá si môžu priniesť do školy svoje florbalky alebo si ich požičať od svojich kamarátov a zahrať si počas dňa florbal v telocvični, či na školskom dvore. Oslávme tento deň pohybom a radosťou zo športu v akejkoľvek podobe. Viac športových zážitkov vám na konci školského roka prinesie celoslovenské školské finále SUPER FLORBAL s čistou energiou Ekofondu SPP. Váš Slovenský zväz florbalu a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR."

  • ČÍTAM, ČÍTAŠ, ČÍTAME .....

    Na našej škole sa realizujú rôzne aktivity so zameraním na čítanie. Nie je to len príjemná záľuba, ale rozvíja aj slovnú zásobu, pomáha budovať fantáziu a kreativitu a zlepšuje pamäť. Ale poďme pekne od začiatku.

    • V úvode školského roka sme sa zapojili do 13. ročníka Československého projektu Záložka do knihy spája školy s témou Môj literárny príbeh čaká na tvoje prečítanie. Záložky sme si vymenili so Spojenou školou z Bardejova. Naše práce si môžete pozrieť vo fotogalérii.
    • V decembri sa prváci a tretiaci pokúsili ,,rozlúsknuť” Čitateľský oriešok. Keďže v tomto čase ešte prváci nepoznali všetky písmenká, tak si rozprávky vypočuli. Tretiaci si príbehy čítali. Následne vypracovali pracovné listy, kde si overili počúvanie a čítanie s porozumením. Poslednou úlohou bolo namaľovať obrázok, kde sa tieto dva príbehy spojili. Možno sa vám to zdá jednoduché,  ale opak je pravdou. 
    • Vo februári sa uskutočnil 69. ročník súťaže Hviezdoslavov Kubín. Víťazov v umeleckom prednese poézie si môžete pozrieť v sekcii Naše úspechy.
    • Marec – mesiac knihy sme aktívne využili na čítanie. Pozornosť sme venovali mimočítankovej literatúre, pravidelne sme navštevovali školskú, ale aj obecnú knižnicu.  Žiaci nielen čítali, ale aj tvorili vlastnú knihu. Žiaci prvého stupňa čítali deťom v materskej škole. Pre veľký úspech túto aktivitu zopakujeme.
    • 2. apríl - Medzinárodný deň detskej knihy. Tento deň bol stanovený na počesť narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena v roku 1805. Cieľom je podnietiť lásku detí ku knihám, lásku k slovu, čítaniu, materinskému jazyku, literatúre, aby sa kniha stala ich každodennou súčasťou života. My sme ho oslávili čítaním rozprávok deťom.

    Najlepším spôsobom, ako motivovať deti k čítaniu, je spoločné čítanie detí a dospelých. Mgr. Zuzana Sihlovcová

     

  • VESELÉ VEĽKONOČNÉ SVIATKY PRAJEME!

  • ZÁPIS DO 1.ROČNÍKA

    USMERNENIE K ZÁPISU do 1.ročníka na školský rok 2023/2024

    Základné informácie:

    • Zákonní zástupcovia detí, ktoré do 31. augusta 2023 dovŕšia 6. rok a dosiahnu školskú zrelosť, ako aj deti, ktorým už bol začiatok školskej dochádzky odložený v predchádzajúcom roku, sú povinní svoje deti prihlásiť na zápis do 1. ročníka základnej školy.
    • Na plnenie povinnej školskej dochádzky je povinný rodič prihlásiť aj dieťa, ktoré v  nasledujúcom školskom roku 2023/2024 bude pokračovať v plnení povinného  predprimárneho vzdelávania v materskej škole (tzv. odklad), pretože takéto dieťa dosiahne šesť rokov veku do 31. 08. 2023.
    • Od 1.1.2021 nastala zmena v postupe pri odklade povinnej školskej dochádzky:
    • Zákonný zástupca dieťaťa, ktoré dosiahne do 31.8.2023 vek šiestich rokov, ale nedosiahne školskú zrelosť, musí požiadať riaditeľa príslušnej materskej školy buď o prijatie dieťaťa do materskej školy (ak predtým nenavštevovalo materskú školu), alebo o pokračovanie vzdelávania v materskej škole.

     

    • Kedy  možno prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku:
    • musí mať absolvované predprimárne vzdelávanie; zákonný zástupca predloží potvrdenie príslušnej materskej školy,
    • musí byť súhlasné vyjadrenie CPPPaP,
    • musí byť súhlasné vyjadrenie detského pediatra.

     

    Postup pri zápise dieťaťa:

    • Zákonní zástupcovia vyplnia elektronickú prihlášku online na stránke školy, 
    • Pri zápise, ktorý prebehne 18. apríla  2023, zákonný zástupca dieťaťa predloží:
    • rodný list dieťaťa (ak je v rodnom liste uvedený len jeden rodič, všetky dokumenty podpisuje práve tento rodič, ak sú v rodnom liste uvedení obidvaja rodičia, všetky dokumenty podpisujú obaja rodičia, ak súd neurčil inak),
    • občianske preukazy  zákonných zástupcov (ak sú v rodnom liste uvedení),
    • vytlačenú a podpísanú elektronickú prihlášku oboma zákonnými zástupcami,
    • preukázateľný doklad o zdravotnom postihnutí dieťaťa alebo o špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrebách dieťaťa (doložiť najneskôr do 15. júna 2023).

     

    Podpisy zákonných zástupcov na prihláške:

    • sa vyžaduje od oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

    Výnimky:

    • jednému rodičovi bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností  ( je možné preukázať neoverenú kópiu rozhodnutia súdu ),
    • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (je možné preukázať potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu ),
    • zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou  a vec neznesie odklad, rodič predloží písomné vyhlásenie,
    • ak sa zákonní zástupcovia dohodnú, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, musia riaditeľovi školy doručiť  písomné vyhlásenie.

     

    Rozhodnutie o prijatí / neprijatí a doručenie rozhodnutia:

    • sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa,
    • sa doručí len jednému zákonnému zástupcovi, ak sa zákonní zástupcovia dohodli a spolu s podanou prihláškou doručili riaditeľovi školy písomné vyhlásenie,
    • v prihláške je uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, doručí sa rozhodnutie len na uvedenú adresu,
    • ak zákonní zástupcovia majú v prihláške rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

     

    O prijatí / neprijatí dieťaťa do 1. ročníka základnej školy rozhodne riaditeľ školy do 15. júna 2023.

     

     

  • BURZA INFORMÁCIÍ

    Dňa 9. februára sme sa zúčastnili Žilinskej burzy informácií. Išlo o akciu, na ktorej boli stredné školy zo Žilinského kraja, ktoré nám opisovali štúdium. Na začiatku nás privítal pán riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Po uvítaní sme si postupne pozreli ponuky škôl a vypočuli informácie od študentov. Pýtali sme sa na ich osobné skúsenosti či informácie o praxi. Na začiatku sme sa zastavili pri zdravotníckej škole. Vypočuli sme si informácie o prvej pomoci a vyskúšali si ju.  Mohli sme dokonca šoférovať auto pomocou počítača, ale aj ochutnávať jedlá, ktoré pre nás žiaci pripravili. Dievčatá, študentky, upravovali vlasy, robili make-up či lakovali nechty, čo využila hlavne naša spolužiačka Majka :) . Viacerým z nás táto akcia pomohla pri výbere strednej školy. Potom sme  sa išli už len dobre najesť a vrátili sme sa naspäť do školy.  Ján Paučin, 9.A

  • HRA NA HELIGÓNKU

  • YPSILON - SLOVINA JE HRA

    Slovenský jazyk zastáva jedno z najdôležitejších miest medzi vyučovacími predmetmi. Slovenčina môže byť obľúbená a populárna,  čoho dôkazom je súťaž do ktorej sa zapojilo 344 škôl a 9810 žiakov z celého Slovenska. Touto súťažou sme chceli žiakov motivovať k úspešnému riešeniu písomných testov, rozvíjať originalitu, tvorivosť a flexibilitu. V poradí prvých 15-tich škôl s najvyššou priemernou % úspešnosťou v riešení úloh nad 20 do 50 súťažiacich sme sa umiestnili na výbornom 3. mieste. Žiaci boli odmenení diplomom a darčekom. Súťažiaci s úspešnosťou 100% získali praktický vak. Srdečne blahoželáme! Mgr. Zuzana Sihlovcová

  • 2 %

    Vážení rodičia a priatelia školy, ak chcete  tento rok prispieť a darovať 2 % z dane, môžete ich poukázať na údaje o prijímateľovi (o tlačivo môžete požiadať na zslutise@gmail.com): 

    IČO: 37978101

    Právna forma: Občianske združenie

    Obchodné meno - názov: Združenie rodičov pri Základnej škole Lutiše s Materskou školou Lutiše

    Sídlo - ulica: Lutiše

    Súpisné / orientačné číslo: 65

    PSČ: 01305

    Obec: Lutiše

    Vyplnené  a podpísané Vyhlásenie spolu s Potvrdením o zaplatení dane môžete poslať na adresu školy alebo priamo na Daňový úrad, Janka Kráľa 2, Žilina, 010 01.

  • POZVÁNKA

  • VŠETKÝM VÁM PRAJEME

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Lutiše s Materskou školou Lutiše
    Lutiše 65, 013 05
  • +421415976105      
    Mobil: 0911 846 006

Fotogaléria