Navigácia

  • PRIJÍMANIE DETÍ NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE

    Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa od troch rokov veku. Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta príslušného kalendárneho roka, je predprimárne vzdelávanie povinné.

    Termín prijímania:

    Žiadosti rodiča (matka, otec), inej fyzickej osoby než rodiča, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, alebo zástupcu zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, neodkladné opatrenie alebo výchovné opatrenie na základe rozhodnutia súdu (ďalej len „zákonný zástupca“) o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materskej školy (ďalej len „žiadosť“) na školský rok 2024/2025 sa budú podávať v čase

    od 13. mája do 17. mája 2024

    v čase prevádzky materskej školy od 7.00 hod. do 16.30 hod.

    Podávanie žiadostí:

    Rodič môže podať žiadosť:

    - osobne

    - elektronickou prihláškou zverejnenou na webovom sídle ZŠ Lutiše (prihláška musí obsahovať podpisy oboch rodičov a potvrdenie od lekára, preto je potrebné si ju vytlačiť, podpísať zákonnými zástupcami, potvrdiť od lekára, doručiť do školy – osobne, oskenovanú mailom, poštou).

     

    PODMIENKY PRIJÍMANIA DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

    Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa od troch rokov veku. Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta príslušného kalendárneho roka, je predprimárne vzdelávanie povinné.

    Podľa § 59 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) sa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole prednostne prijímajú:

    • deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné a následne
    • deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t. j. deti ktoré dovŕšia 4 roky do 31. augusta príslušného kalendárneho roka.

    Podľa § 59b ods. 2 školského zákona, ak ide o dieťa, ktoré má právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie (dieťa ktoré dovŕši 4 roky veku do 31. augusta príslušného kalendárneho roka vrátane), zákonný zástupca podáva žiadosť o prijatie dieťaťa do spádovej materskej školy podľa miesta trvalého pobytu dieťaťa, ak nepodá žiadosť o prijatie dieťaťa do cirkevnej materskej školy alebo súkromnej materskej školy. Ak spádová materská škola nebude mať kapacitné možnosti na prijatie dieťaťa, riaditeľ spádovej materskej školy vydá rozhodnutie o neprijatí a oznámi neprijatie takéhoto dieťaťa zriaďovateľovi materskej školy. Následne zriaďovateľ vykoná všetky potrebné úkony, aby dieťa na predprimárne vzdelávanie prijal riaditeľ akejkoľvek materskej školy, ktorej je zriaďovateľom. Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v spádovej materskej škole sa považuje za žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole, ktorej zriaďovateľom je obec alebo mesto.                                                          

     

    OSTATNÉ PODMIENKY PRIJÍMANIA PRE ŠK. ROK 2024/2025

     

    V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov/rodičov o prijatie detí do materskej školy sa v šk. roku 2024/2025 uprednostnia pri prijímaní:  

    1. deti, ktoré dosiahli 5 rokov veku do 31.augusta príslušného kalendárneho roka (povinné predprimárne vzdelávanie) a ktoré pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania, 

    2. deti s trvalým pobytom v obci Lutiše,

    3. deti zamestnancov školy,

    4. ostatné, v závislosti od voľnej kapacity, podľa veku:

     

    • deti, ktoré dovŕšia vek 5 rokov,
    • deti, ktoré dovŕšia vek 4 roky,
    • deti, ktoré dovŕšia vek 3 roky.

     

    Materská škola poskytuje výchovu a vzdelávanie pre deti od 3 do 6 rokov. Mladšie deti a deti z okolitých obcí môže prijať len vtedy, ak to dovoľuje kapacita materskej školy, v súlade s prevádzkovým poriadkom materskej školy a zákonom stanovenými maximálnym počtom detí  v triede.

    Deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné:

    Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta príslušného kalendárneho roka, je predprimárne vzdelávanie povinné. Povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole trvá jeden školský rok.

    Dieťa, ktoré už navštevuje materskú školu a do 31. augusta príslušného kalendárneho roka (vrátane) dosiahne päť rokov veku, sa bez povinnosti opätovne žiadať o prijatie do materskej školy automaticky, od 1. septembra príslušného školského roka stáva dieťaťom plniacim povinné predprimárne vzdelávanie. Ak rodič dieťaťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, bude mať záujem, aby jeho dieťa povinné predprimárne vzdelávanie plnilo v inej materskej škole, ako je tá, ktorú navštevuje pred začiatkom plnenia povinného predprimárneho vzdelávania, o prijatie dieťaťa do novej materskej školy musí požiadať – v takomto prípade pôjde o žiadosť o prijatie prestupom.

     

    Deti pokračujúce v plnení povinného predprimárneho vzdelávania:

    Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahne školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe:

    - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

    - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a

    - informovaného súhlasu zákonného zástupcu (podpísaného obidvomi zákonnými zástupcami, ak nejde o zástupcu zariadenia).

    Rozhodnutie o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania riaditeľ materskej školy vydá po predložení písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast  a informovaného súhlasu zákonného zástupcu.

    Ak zákonný zástupca ani po výzve riaditeľa materskej školy nepredloží všetky tri doklady, alebo jeden bude nesúhlasný, riaditeľ materskej školy vydá rozhodnutie o nepokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

    Rozhodnutie riaditeľa materskej školy:

    Riaditeľ materskej školy vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie od 1. septembra príslušného školského roka najneskôr do 30. júna kalendárneho roka, ktorým sa príslušný školský rok začína.

  • DEŇ VODY

    Každoročne pripravujeme aktivity k svetovému dňu vody. Tento rok sme sa na prvom stupni venovali kolobehu vody v prírode. Žiaci boli rozdelení do súťažných skupín. V úvode sme si pozreli animované príbehy o kvapke a jej putovaní. Následne sme žiakom pustili video ukážku o kolobehu vody. Kto ako pozorne sledoval sa odzrkadlilo pri plnení úloh. Žiaci sa zomkli a húževnato riešili úlohy. Víťaznej skupine blahoželáme. Na záver sme si zaspievali piesne o vode. Pridajte sa k nám. Mgr. Zuzana Sihlovcová

     https://www.youtube.com/watch?v=VjvXn5RLTVs

    https://www.youtube.com/watch?v=aqMLo1mwsME

  • NAŠE ÚSPECHY!

    Krásny úspech získali naši žiaci v okresných kolách olympiád: žiak 7.ročníka Lukáš Mihálik získal v Geografickej olympiáde 4.miesto a žiačka 9.ročníka Ria Rišková získala v Chemickej olympiáde 2.miesto - postupuje do krajského kola. Srdečne blahoželáme! 

  • ZÁPIS DO 1.ROČNÍKA

    Podľa § 20 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. 

     

    Zápis detí do 1. ročníka ZŠ v školskom roku 2024/2025

    V zmysle VZN č. 2/2016 o určení miesta a času  zápisu na plnenie povinnej školskej dochádzky  sa Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Lutiše  bude konať  15. apríla  2024.

    Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa  dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

    Zákonný zástupca dieťaťa, je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu.

    Základná škola začína konanie vo veci zápisu na základe prihlášky na vzdelávanie v základnej škole vyplnenej zákonným zástupcom.

    Prihláška dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole obsahuje:

    a) osobné údaje o dieťati v rozsahu:  meno, priezvisko a rodné priezvisko, dátum a miesto narodenia,  adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu,  rodné číslo,  štátna príslušnosť,  národnosť. Je potrebné priniesť rodný list k nahliadnutiu a kontrole údajov,

    b) osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu: titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko,  adresa bydliska a druh pobytu, kontakt na účely komunikácie. Pre overenie údajov je potrebný občiansky preukaz.

    Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

    Podanie prihlášky:

    - papierovou formou: prihlášku si zákonný zástupca prevezme v ZŠ

     

    O prijatí na základné vzdelávanie do základnej školy rozhodne riaditeľ základnej školy do 15. júna 2024 a spolu s rozhodnutím o prijatí archivuje aj prihlášku.

     

    Podmienky prijatia: 

    Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

    Výnimočné prijatie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky: Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať dieťa, ktoré k 31. augustu príslušného kalendárneho roka (vrátane) nedovŕši šiesty rok veku, ak zákonný zástupca pri zápise predloží riaditeľovi školy súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

    Zákonný zástupca môže požiadať o prijatie dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole aj v prípade, ak dieťa nedovŕši k 31. augustu v príslušnom kalendárnom roku šesť rokov veku a v aktuálnom školskom roku neplní povinné predprimárne vzdelávanie.

    Ak ide o dieťa, ktoré absolvovalo predprimárne vzdelávanie v zahraničí, zákonný zástupca predloží riaditeľovi školy doklad s uvedením názvu a adresy materskej školy, ktorý potvrdzuje, že dieťa navštevovalo príslušnú materskú školu.

    Prijímanie detí so ŠVVP: Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

    Prijímanie detí cudzincov: Zákonný zástupca dieťaťa cudzinca pri prijímaní dieťaťa na základné vzdelávanie postupuje rovnako ako zákonný zástupca dieťaťa s trvalým pobytom na území SR a so štátnym občianstvom SR.

    Plnenie povinnej školskej dochádzky dieťaťa, ktoré žije so svojim zákonným zástupcom dlhodobo v zahraničí: Plnenie povinnej školskej dochádzky je viazané na trvalý pobyt dieťaťa v SR, nie na občianstvo dieťaťa a ani občianstvo, či trvalý pobyt zákonných zástupcov. Pokiaľ má dieťa trvalý pobyt na území SR a je vo veku plnenia povinnej školskej dochádzky, t. j. vo veku 6 až 16 rokov, bez ohľadu na jeho občianstvo má povinnosť plniť povinnú školskú dochádzku v škole na území SR. Ak má zákonný zástupca záujem, aby sa jeho dieťa vzdelávalo v škole v zahraničí, môže požiadať riaditeľa kmeňovej školy o povolenie vzdelávania podľa § 23 písm. b), c) alebo e) školského zákona, t. j. o: • vzdelávanie v školách mimo územia Slovenskej republiky (§ 23 písm. b) školského zákona), • vzdelávanie v školách zriadených iným štátom na území Slovenskej republiky so súhlasom zastupiteľského úradu iného štátu, ak zastupiteľský úrad iného štátu oznámil ministerstvu školstva, že vydal súhlas na zriadenie školy, ktorá sa nevedie v sieti škôl a školských zariadení podľa osobitného predpisu (§ 23 písm. c) školského zákona), alebo • individuálne vzdelávanie v zahraničí (§ 23 písm. e) školského zákona). Ak dieťa nemá na území SR trvalý pobyt nevzťahuje sa naňho zákonná povinnosť plniť povinnú školskú dochádzku v SR.

    Možnosti vzdelávania dieťaťa, ktoré po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť: Dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, môže pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole, ak zákonný zástupca predloží riaditeľovi materskej školy:  písomný súhlas príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaný súhlas zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

     

     

    Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti, vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.  Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak: 

    ·    jednému z rodičov bol obmedzený, pozastavený výkon rodičovských práv alebo jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

    ·  jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať),

    ·   alebo vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením).

     

    Rozhodnutie o prijatí sa doručí zákonnému zástupcovi. 

     

     

     

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

    Aj tento školský rok  sa uskutočnila súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Pieseň V dolinách nás preniesla do jubilejného 70. ročníka. Žiaci predviedli svoj talent s veľkým zanietením. Oceňujeme výber a prezentáciu. Víťazi boli odmenení diplomom a knihou (v časti Naše úspechy). Srdečne blahoželáme. Mgr. Zuzana Sihlovcová

  • POĎAKOVANIE!

    Veľké poďakovanie patrí rodičom p.Skaličanovi P., Križkovi P., Paučinovi R. za demontovanie starých tabúľ a montáž nových tabúľ v triede 5.A a 8.A, tiež za pomoc pri týchto prácach chlapcom z ôsmej triedy Adriánovi Križkovi a Timotejovi Skaličanovi! Ďakujeme! Mgr. Valéria Pekárová

  • PRÍBEH HUDBY

    15. februára sme zažili premiéru výnimočného koncertu, na ktorom sme spoznali Slovenskú filharmóniu tým najkrajším spôsobom. Stali sme sa na chvíľu jej súčasťou. Ako vážená porota sme vyberali nového člena orchestra, porozprávali sa so Slovenským filharmonickým zborom, zahrali si s nimi jednu zo skladieb na koncerte a prostredníctvom herca Vladimíra Kobielskeho či Štefana Bučka, sa osobne stretli s jedným zo zakladateľov Slovenskej filharmónie, Eugenom Suchoňom. Slovenskú filharmóniu poznajú diváci a poslucháči na celom svete vďaka množstvu koncertných ciest a viac ako 6300 koncertom. Aj my sme ju mali možnosť spoznať a zablahoželať jej k významným 75.narodeninám. Mgr. Veronika Hýllová

  • OBCHODOVANIE S ĽUĎMI

    Dňa 19.1. sa v našej škole uskutočnila akcia na tému "obchodovanie s ľuďmi/bezpečné vycestovanie za prácou do zahraničia". Navštívili nás skúsení psychológovia zo Žiliny. Na začiatku sme mohli medzi sebou diskutovať a dozvedieť sa nové zaujímavé informácie. Prednášajúci nám vysvetlili aké výhody a nevýhody sa týkajú práce v zahraničí. Žiaci sa zapojili v mnohých aktivitách a hrách, ktoré podporili prácu v skupine. Pozerali sme film o reálnych obetiach podvodov práce v zahraničí. Dozvedeli sme sa mnoho nových poznatkov a tešíme sa na podobné projekty. Žiačky 9.A: Ria Rišková, Vanessa Staňová a Karolína Nováková

  • PROJEKT: JEDLO AKO DAR

    Vážení rodičia, vážení učitelia a milí žiaci, naša škola sa zapája do projektu Jedlo ako dar – Nadácia Anjelské Krídla.V škole na hlavnej chodbe bude umiestnená krabica, do ktorej môžete prispieť nasledujúcim tovarom: trvanlivé potraviny, vitamíny, vlhčené utierky, zdravotnícky materiál, vatu, injekčné striekačky 20 ml a 50 ml ale taktiež aj hygienické potreby, drogéria, dezinfekcia (všetko riadne zabalené a neporušené), hračky (nové, aj použité v dobrom stave / funkčné). Nezištná výpomoc bude odoslaná rodinám s ťažko chorými deťmi a matkám, ktoré sa samy starajú o ťažko choré deti alebo sú v núdzi. Nezištný projekt bude v škole trvať od 9.2. 2024 do 1.3. 2024.

    www.nadaciaanjelskekekridla.sk

     

  • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI

    Žiaci šiesteho až deviateho ročníka základných škôl a príslušných ročníkov osemročných gymnázií dostali aj tento školský rok možnosť otestovať svoje pohybové schopnosti a porovnať ich s rovesníkmi i so svojimi vlaňajšími výsledkami v Olympijskom odznaku všestrannosti (OLOV). OLOV poskytuje rodičom i učiteľom spätnú väzbu o výkonnosti detí. Zároveň poskytuje aj porovnanie medzi deťmi v rovnakom veku.

    Cieľom projektu Olympijský odznak všestrannosti, ktorý organizuje Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a partnermi TIPOS, ALLIANZ a SPP za veľkej pomoci a asistencie učiteľov z celého Slovenska, je aktivácia detí k pravidelnému športovaniu, motivácia rozvíjať ich pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie, identifikácia talentovaných žiakov smerom k ich prípadnej ďalšej športovej výkonnostnej úrovni vo vybranom športe a tiež podpora súťaživosti. Zapojili sme sa aj my a to v nasledovných disciplínach: skok do diaľky z miesta znožmo, ľah – sed za 30 sekúnd, vytrvalostný člnkový beh, hod 2 kg plnou loptou vpred (medicinbalom), výdrž v zhybe nadhmatom, člnkový beh 10x5m. Každý žiak získal certifikát, na základe ktorého si bude vedieť vyhodnotiť svoju športovú výkonnosť a porovnať sa so svojimi rovesníkmi. Každému výkonu žiaka v každej z vyššie uvedených disciplín projektu sa pridelilo bodové ohodnotenie podľa tabuliek. Tabuľky sú odlišné v závislosti od pohlavia a roku narodenia. Najlepší tabuľkovo hodnotení žiaci po splnení podmienok mali možnosť získať zlatý, strieborný alebo bronzový odznak. Bronzový odznak získali: Ria Rišková (9.ročník) a Vanessa Staňová (9.ročník). Blahoželáme! Mgr. Veronika Hýllová

  • BEZ DROG - PRAVDA O DROGÁCH

    Hlavným cieľom prednášky v podaní lektora Petra Rempera bolo dosiahnuť u žiakov POROZUMENIE toho, prečo DROGY škodia, a že pre nikoho nie sú skutočným riešením bežných problémov, a aby si na konci prednášky urobili vlastné rozhodnutie, že drogy brať NEBUDÚ. Po prednáške sme sa ešte venovali drogám vo svojej školskej réžii, keďže sa tejto problematike venujeme dlhodobo. Účinky drog, cigariet a alkoholu na organizmus bola lekcia, ktorú sme sa snažili prelúskať. Na jej konci sme sa snažili definovať závislosť a uviesť jej príklady, opísať účinky základných druhov drog na nervovú sústavu, definovať narkomániu, uviesť príklady závislostí, opísať účinky cigariet na organizmus a vymenovať ochorenia spôsobené fajčením, opísať účinky alkoholu na organizmus a vymenovať ochorenia spôsobené jeho pitím . Bodkou za drogami boli naše výstupy vo forme prezentácie. Mgr. Veronika Hýllová

  • ČERVENÉ STUŽKY

    Červené stužky aj tento rok otvorili svoju kampaň na podporu boja proti HIV/AIDS a spustili jej 17. ročník, ktorého súčasťou bola i naša škola.


    Výtvarná súťaž
    V boji proti AIDS sa žiaci zmobilizovali výtvarne a vyjadrili tak svoju solidaritu zaujímavými dielami, ktoré reprezentovali našu školu.

    Tvorba a nosenie červených stužiek
    Znakom kampane je červená stužka, ktorú žiaci samostatne pripravili pre seba, svojich spolužiakov, učiteľov
    a zamestnancov školy. Stužkami sme si pripomínali obete a chorých od 24. novembra do 1. decembra.

    Svetový deň boja proti AIDS
    Vyvrcholením kampane bola účasť našich ôsmakov a deviatakov na konferencii v Žiline, ktorú organizovalo Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline. Kampaň Červené stužky, ktorá je osvetovou a preventívnou kampaňou a nie je spojená s finančnou zbierkou, považuje za najúčinnejší prostriedok v boji proti AIDS zvýšenie informovanosti a prehĺbenie odborných vedomostí o HIV/AIDS. Kampaň sa uskutočnila pod záštitou Dr. Tatula Hakobyana, riaditeľa Kancelárie WHO na Slovensku, s podporou MŠVVaŠ SR a Regionálneho úradu školskej správy v Žiline a mesta Žiliny. Vďaka podpore mesta Žilina sa 1. decembra 2023 na Mestskom úrade v Žiline uskutočnilo stretnutie viac ako 30 škôl a školských zariadení Slovenska. Za Regionálny úrad školskej správy v Žiline sa prítomným prihovorila Mgr. Janka Černická. Žiaci si vypočuli odbornú prednášku na tému HIV/AIDS, ktorú prezentoval MUDr. Lukáš Murajda, PhD. a tému psychického zdravia predstavili pracovníčky internetovej poradne iPčko. Mgr. Veronika Hýllová

  • ÚSPECH VO VÝTVARNEJ SÚŤAŽI

    Krásny úspech - 1.miesto -  získala naša žiačka 9.ročníka Vanessa Staňová vo výtvarnej súťaži Ekoplagátik 2023 - Ochrana prírody mojimi očami, ktorú organizovala Škola ochrany prírody Varín. Blahoželáme!

     

    Vyhodnotenie výtvarnej súťaže Ekoplagátik 2023 – Škola ochrany prírody Varín (sopsr.sk)

  • PRAJEME VÁM VŠETKÝM

  • VIANOČNÝ JARMOK

    Ďakujeme všetkým zúčastneným za podporu!

  • POZVÁNKA

  • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ ŠOP VARÍN

    V utorok 7.11.2023 sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili exkurzie na Správe NP Malá Fatra v rámci Dňa otvorených dverí. Téma prednášky „ Vtáčia kriminalita a práca strážcu prírody v NP malá Fatra.“ Prednášajúci pán Židek, ktorý pracuje v národnom parku ako strážca prírody, vysvetlil žiakom, čo všetko zahŕňa táto práca. Objasnil aj základné pojmy, ako je vtáčia kriminalita. Čo je vtáčia kriminalita? Pojem vtáčia kriminalita označuje všetky ľudské činnosti, ktoré sú v rozpore s platnou legislatívou (Zákon o ochrane prírody a krajiny, Zákon CITES, Poľovný zákon) a ich obeťami sú vtáky. Za vtáčiu kriminalitu považujeme najmä: nelegálny odstrel a odchyt vtákov, trávenie vtákov, vykrádanie a ničenie hniezd, nezákonné chovy, držby a obchodovanie s vtákmi, taktiež preparovanie vtáctva a zber vtáčích vajec v rozpore s príslušnými zákonmi. Z hľadiska následkov prípady vtáčej kriminality delíme na:
     priestupky
     trestné činy
    Mali sme možnosť vidieť aj usvedčených a odsúdených vykrádačov hniezd. Zobral nás aj do záchrannej stanice pre zranené zvieratá, ktorá je priamo v záhrade ŠOP Varín. Momentálne liečili samca labute hrbozobej. Všetky vyliečené zvieratá, ak je to možné, vypúšťajú späť do voľnej prírody. Videli sme aj zopár videí. Čas strávený v ŠOP Varín bol pre nás veľmi poučný.

    Mgr. Jana Komačková a Ing. Eva Franeková

  • KRÁSNE ÚSPECHY!

    Krásny úspech získala naša žiačka 9.ročníka Ria Rišková umiestnením sa na 3.mieste v okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka! Pochvala patrí aj žiakom tretieho a štvrtého ročníka za pekné umiestnenie v krajskom kole Jazykového wocabee šampionátu. Štvrtáci sa umiestnili na 10.mieste a tretiaci na 11.mieste. Blahoželáme! 

  • iBOBOR

    Je informatická online súťaž, v ktorej sú súťažné úlohy zamerané na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťažou sme  chceli iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

    Súťažili sme v dvoch kategóriách:  Drobci - 3. ročník a Bobríci  - 4. ročník.

    V kategórii Drobci súťažilo 25 927 súťažiacich, úspešných riešiteľov bolo 6 768. Na našej škole boli úspešní traja žiaci - Adrián Lacek, Natália Skaličanová, Sebastián Skaličan. V kategórii Bobríci súťažilo 33 254 súťažiacich, úspešných riešiteľov bolo 14 941. U nás bola úspešná Natália Mešková.  Blahoželáme! Mgr. Zuzana Sihlovcová

  • OLEJKO CHRÁNI PRÍRODU

    „Olejko chráni prírodu“

    je výnimočný projekt v rámci celého Slovenska. Tento projekt sa zameriava na správne nakladanie s použitým kuchynským olejom, ktorý produkuje väčšina z nás pri príprave rôznych vyprážaných jedál. Škola chce prispieť k ochrane životného prostredia, čo je veľmi dôležité pre súčasnú, ale aj budúcu generáciu. Okrem iného má tento projekt aj vzdelávací charakter. Chceme ukázať mladej generácii, že každý z nás môže prispieť k ochrane životného prostredia jednoduchými a možno navonok malými, ale účinnými krokmi, ktoré vo veľkom meradle učinia dobrú vec. Navyše aktívnou účasťou na projekte je škola zapojená do žrebovania o milé ceny pre žiakov.

     

    Ako odovzdať použitý kuchynský olej a tuk?

    Vychladený, čiastočne vyčistený alebo prefiltrovaný olej (pomocou sitka) z panvice alebo fritézy zlejte do čistej, suchej, uzatvárateľnej plastovej fľaše a odovzdajte pani Sihlovcovej (koordinátorka projektu).  Pozor, neodporúčame do nádoby vkladať olej v sklenených fľašiach, pretože sklo sa môže pri manipulácii rozbiť a ohroziť zdravie. Do jednej fľaše môžete zbierať všetky druhy použitých rastlinných olejov a živočíšnych tukov, taktiež aj nálev z niektorých potravín, napr. sušených paradajok, konzervovaných rýb, či syrov. Mgr. Zuzana Sihlovcová

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Lutiše s Materskou školou Lutiše
    Lutiše 65, 013 05
  • +421415976105      
    Mobil: 0911 846 006

Fotogaléria